Bahçe Bitkileri
TNKÜ Radyo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ STAJ USUL VE ESASLARI
  • -Bahçe Bitkileri Bölümü Öğrencilerinin staj yapacakları işletme ve kurumlarda mesleki bilgi ve becerilerini arttırılması hedeflenir.
  • -Staj yapılacak kurumların seçiminde öncelikli olarak alanında araştırma ve geliştirmeye öncelik tanıyan özel sektör işletmelerine ve görevi ar-ge olan devlet kurumlarına öncelik verilir.
  • -Staj yapılacak kurum/kuruluş bünyesinde en az iki adet Bahçe Bitkileri Bölümü veya Bitkisel Üretim Programı mezunu Ziraat Mühendisi çalışması gerekmektedir.
  • -Staj yapılacak işletmelerde stajyer öğrencilerin staj programları bölümümüz ve staj komisyonu tarafından takip edilir ve staj süresinin mümkün olduğunca stajyer tarafından verimli geçmesi hedeflenir.
  • -Bölümümüz ayrıca yurtdışında bulunan kurumlara stajyer öğrenci gönderir ve konu ile ilgili iş birliklerini sürekli artırmayı hedefler.

 

Stajın amacı, Fakülte öğrencilerinin eğitim-öğretim alanları ile ilgili faaliyet gösteren ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen yurtiçi-yurtdışı kamu/kuruluş, özel kuruluşlara ait işyerleri veya Yükseköğretim Kurumlarının ilgili akademik birimlerinde bilfiil bulunarak ve yürütülen çalışmalara katılarak öğrenim süreleri içerisinde kazandıkları teorik ve uygulamalı bilgi ve deneyimlerini pekiştirmek, mesleki görgülerini arttırmak, pratik bilgi ve beceri kazanmalarını sağlanmasıdır.

Bahçe Bitkileri bölümü öğrencilerinin 40 iş günüdür. Stajların başlama ve bitiş tarihleri staj komisyonunun önerisi ile Fakülte Yönetim Kurulu'nca saptanır. Tüm derslerinde başarılı olmuş ya da devam koşulunu sağlamış öğrencilerin dönem içi staj yapma taleplerine ilişkin staj tarihleri Fakülte Yönetim Kurulu'nca belirlenir.

Bölüm Stajları, Ziraat Fakültesinin Bahçe Bitkileri Bölümleri ile konularla ilgili Bakanlıklara ait kuruluşlarda, özel kuruluşlarda ve yurt dışında ki ilgili kuruluşlarda yapılır. Öğrenci staj yapacağı kuruluştan ilgili yetkilinin öğrenciyi kabul edildiğine belirten yazıyı içeren staj yeri kabul formunu bölüm staj komisyonuna teslim eder.

Öğrencinin bulduğu staj yeri Bölüm Başkanlığının önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulunun uygun bulması halinde öğrenci stajını o iş yerinde yapabilir.

01/10/2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yasası uyarınca her bir öğrenci için Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine girişi yapılır. İş kazası ve meslek hastalığı sigortasının her stajyer öğrenci için üniversite tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptırılması gerektiğinden ilgili sigorta formlarının öğrenci tarafından doldurulması ve Fakülteye teslim edilmesi gerekir.

Bölüm stajlarının değerlendirilmesi program/bölüm öğretim üye ve yardımcılarından oluşturulan 3 kişilik bir komisyon tarafından sözlü sınav şeklinde yapılır. Değerlendirmede, staj başarı belgesi ve staj defteri birlikte ele alınır. Staj, değerlendirilirken değerlendirme formu kullanılarak "Başarılı" ya da "Başarısız" olarak değerlendirilir. Başarısızlık halinde staj tekrarlanır.

Staj dönem içinde kesintisiz ve bölünemez. Ancak aşağıdaki hallerde öğrenciler mazeretli sayılırlar:

a- Öğrencinin staja devam edemeyeceğine dair Üniversite hastaneleri yada Devlet hastanelerinden alınmış rapor ile belgelendirilmiş hastalık halleri,

b- Hastalık dışında doğal afetler, ailevi ve diğer nedenler ile staj sorumlusunun yazılı izin verdiği 5(beş) iş gününü aşmayan devamsızlıklar.

Staj süresince her türlü mazeretli ve/veya mazeretsiz devamsızlıklar gün ve saat olarak tamamlanır. Resmi tatil ve bayram günleri staj süresinden sayılmaz. Stajını yapmayan veya stajlarda başarılı olamayanlar öğrenciler mezun olamazlar. Bunlar dışındaki nedenlerle devamsızlıkları 3 (üç) iş gününü aşanların stajları kesilir. Bu durumda olanlar stajı tekrarlarlar.

Öğrenciler, staj yaptıkları kuruluşun bağlı olduğu iş yeri yönetmeliklerine, kuruluşun iç düzenine, disiplin ve iç güvenliğiyle ilgili kurallara uymak ve çevreye iyi örnek olmak zorundadır. Ayrıca staj süresince stajer öğrenciler Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine aykırı davranamazlar. Verilen görevleri yapmayan kurallara uymayan öğrencilerin durumu, kuruluşun müdürü tarafından Dekanlığa bildirilir.

Kuruluşun müdürünün uygun bulması halinde çevredeki tarımsal veya endüstriyel kuruluşların incelenmesi amacıyla geziler düzenlenebilir.

Öğrenciler staj süresince staj defteri tutarlar, çalıştıkları konular ve uygulamaları bu deftere işlerler. Bu defterler kuruluşlarda staj yöneticisi tarafından haftada en az bir kez görülür ve imzalanır.

 

2023-2024 yılı 6. yarıyıl zorunlu yaz staj tarihleri: 23.07.2024 - 17.09.2024.

 

 

(Güncelleme Tarihi: 13.03.2024)

Ziraat Fakültesi Staj Yönergesi için tıklayınız.

Staj Başvuru Dilekçesi için tıklayınız.

Staj Zorunluluk Belgesi için tıklayınız.

Staj Bilgi Formu için tıklayınız.

İş Yeri Staj Sözleşmesi için tıklayınız.

Staj Başarı ve Değerlendirme Belgesi için tıklayınız.